Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Altinator Required 😔

  1. #1
    MR2 Newbie GwynnMV's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Stirling
    Posts
    29

    Altinator Required 😔

    Hi

    I have just been out to the garage to turn her over and give her a run, as its been a while since she has been out.
    Only to find the altinator has stuck/ seezed and the belt started smoking..
    The last few times the belt has squealed (not a loose belt) and then run ok.

    Dose any one have a altinator for sale or knows where to get one for a 1989?

  2. #2
    MR2 Lurker
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Stockton on tees
    Posts
    7
    Hi i know Paul Simms sells them at mr2mk1toyotaspares.com and MR2-Ben.co.uk, think they are around 130 new or Paul will have good used ones, also Neil Jones has a ebay site with spares so he may have one.

  3. #3
    MR2 Newbie GwynnMV's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Stirling
    Posts
    29
    Thank you for the info I will have a look at your suggestions

  4. #4
    MR2 Obsessive superwhite90's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Wickford, Essex
    Posts
    3,265
    I bought one a few years ago for 125 with a 2 year warranty even though it was a remanufactured unit. I'll try and find you the company I used.

  5. #5

  6. #6
    MR2 Newbie GwynnMV's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Stirling
    Posts
    29
    Thank you for the lead. I will check it out

  7. #7
    MR2 Obsessive jimi's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Kingdom of Fife
    Posts
    1,379
    Have a read of this article it may well save you a lot of money http://www.mr2oc.co.uk/know-your-2.h...w=kb&kbartid=3
    Black is not a colour ! .... Its the absence of colour

  8. #8
    MR2 Newbie GwynnMV's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Stirling
    Posts
    29
    Thanks Jimi, I will give it a try first.

  9. #9
    MR2 Enthusiast Sweetpea's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Faversham
    Posts
    640
    I did much the same as Jimi...

    http://www.mr2mk1club.com/showthread...l=1#post139282

    I believe my problem was corrosion between the casing and the stator windings which distorted the stator and grabbed the rotor. It also cracked the housing. I drifted the stator out of the housing and cleaned up the corrosion. HOWEVER! It's quite tricky to get the stator out if its jammed in there. It'd be very easy to damage the windings and destroy the alternator.

    I notice in Jimi's first photo it has a huge crack across the housing very similar to mine. (Further up my page is a photo of the damage to mine.)

    Good luck!
    James
    There's no rust on my car. But there are some sizable holes where the rust fell out.

  10. #10
    MR2 Newbie GwynnMV's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Stirling
    Posts
    29
    Thank you for the info

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •